Zilele trecute am avut o discuție cu o mămică, care are doi copii, 7 și 10 ani, are studii superioare și sunt plecați din Romania de peste 5 ani. Provocarea ei cea mai mare este confuzia în care trăiește. Simte că nu se mai regăsește pe sine, are stima de sine scăzută, și nimic nu o împlinește. Era frustată deoarece a conștientizat că face lucruri pentru copii, familie, soț și aproape nimic pentru ea. 

Și ce o doare cel mai tare este că se simte neînțeleasă, în special de către cei apropiați. Financiar lucrurile merg destul de bine, au casa lor, nu prea le lipsește nimic, dar din punct de vedere emoțional nu este bine.

Au plecat din România cu gândul la o experiență de un an, doi și au trecut deja cinci ani în care parcă s-a pierdut din ce în ce mai mult. 

Nu se mai recunoaște câteodată, este nemulțumită de viața ei. 

Nu mai are răbdare cu copiii, relația cu soțul are de suferit, aspectul fizic o nemulțumește și  cariera are mult de suferit deoarece nu vorbește limba locală la un nivel ridicat, nu are prieteni apropiați și îi lipsește familia extinsă.

În discuția noastră a conștientizat câte aspecte din viața ei nu merg bine și oarecum le-a neglijat zi după zi, deci, în concluzie nu are cum să fie o femeie și o mamă împlinită în acest moment. 

După discuția cu această mămică mi-am amintit de alte peste 50 de mămici în special cele care au copii mici, din comunitatea mea cu care am discutat personal în ultimii 5 ani și care s-au confruntat cu motive asemănătoare fiind în străinătate. Iar principalele motive pe care le-am determinat sunt urmatoarele: adaptarea grea din cauza provocărilor cu limba, lipsa carierei, lipsa prietenior și a familiei, diferite blocaje emoționale.

  1. Provocări cu limba locală

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu ești împlinită, deoarece dacă nu cunoști limba ai opțiuni limitate, multe temeri, și o stimă de sine și încredere în sine scăzută, nu crezi că poți face multe lucruri

Știu și din experiența proprie, deoarece a durat ceva vreme, aproape 3 ani până când am decis să urmez cursurile de limbă. Știu cum se simte când ajungi la spital de urgență cu copilul și tu nu poți să vorbești limba locală. Ce poți să faci dacă ești în această situație este să te înscrii cât mai repede la un curs de integrare. Ai foarte multe de învățat și este o experiență minunată. Nu mai amâna și treci la acțiune!

2. Nu ai cariera pe care ți-o dorești chiar dacă tu ai studii universitare

Știu cum este când în țară ai avut un loc de muncă bun și un statut social și aici ești limitată din cauza că nu vorbești limba locală la un nivel avansat.

Într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), este specificat că cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare.

Aici dacă cunoști limba este nevoie să îți recunoști diplomele. Este un proces, de durată câteodată dar care pe termen lung ajută. 

3. Îți lipsesc prietenii și familia extinsă

Nu ai o viață socială așa cum îți dorești, sărbătorile nu seamănă cu cele din țară, nu ai aproape părinții să te ajute cu cei mici. 

Mamele cu care lucrez simt lipsa prietenilor adevărați și a familiei extinse. Este o presiune deoarece dacă nu ai un ajutor de încredere cu cei mici totul rămâne pe tine. 

Observ un tipar în care soțul lucrează mult de obicei, poate și la o distanță semnificativă de casă și mama este nevoie să își caute ceva aproape de casă, să fie disponibilă în cazul în care copilul se îmbolnăvește, sau are zile libere și nu i se oferă îngrijire de la școală. 

Toate astea te provoacă să te învârți parcă într-un cerc din care nu mai știi cum să ieși. 

4. Diferite blocaje emoționale

Nu am lăsat întâmplător ultimul motiv, blocajele emoționale la final. Aceste blocaje provin din faptul că aceste mame se rătăcesc, și așa cum am specificat mai sus se învârt într-un cerc din care parcă nu pot ieși.

Efectiv uită cine sunt ele cu adevărat, parcă își lasă idenditatea la vamă și zi de zi îndeplinesc doar anumite roluri (mamă, soție, posibil angajată etc) dar nu știu cu adevărat cine sunt și ce își doresc de la viață. 

Lucrând cu mamele în sesiunile de coaching am observat că ele nu se cunosc și că rolul de mamă și faptul că locuiesc într-o altă cultură le arată mult mai accentuat acest lucru și aduce la suprafață multe blocaje emoționale.

Nu mai știi cine ești tu și care sunt valorile tale, nu știi cum să îți gestionezi emoțiile, de multe ori rulezi acele gânduri negative zi după zi și te afunzi mai tare în nemulțumire, anxietate și poate chiar depresie. 

 

Dacă și tu faci parte din această categorie, te invit la un exercițiu de imaginație.

Închide ochii pentru câteva secunde și imaginează-ți o nouă TU care are o viață împlinită în străinătate. O femeie cu stima de sine, hotărâtă care știe ce valori are, știe ce își dorește de la viață și lucrează zi de zi alături de alte mame, pentru a se redescoperi. 

Imaginează-ți ce exemplu bun ești pentru copilul tău, deoarece stima de sine o învață de la tine, tu ești primul model în viața lui

Am creat un material care îți oferă câțiva pași simpli care te vor ajuta să fii mai puternică și mai capabilă să îți controlezi propria ta viață în străinătate.

O provocare gratuită care te ajută să răscolești în interiorul tău ca să afli cine ești și ce îți dorești cu adevărat dincolo de rolul de mamă în străinătate

 Accesează cursul gratuit “Mamă în străinătate”

Cu drag

Angela