Te-ai întrebat vreodată ce își dorește cu adevărat copilul tău de la tine?

O să te rog să închizi ochii pentru câteva momente și să te duci înapoi în timp, imaginează-te copil, la vârsta copilului tău,  și gândește-te ce îți doreai tu cu adevărat de la părinții tăi, în special de la mama ta.

Eu îmi amintesc că îmi doream timp de la ai mei, atenție și iubire, și îmi doream să mă asculte cu seriozitate. Mă uit acum la Flavia și observ că asta își dorește și ea, cel mai mult. Îmi cere mereu să mă joc cu ea, să îi acord timp și atenție, să ascult ceea ce spune, să intru în jocul ei cu adevărat.

Îți dai seama de fapt ce puțin ne cer copiii noștri?

Dar este posibil să nu le putem oferi întotdeauna ce își doresc.

Este atât de simplu, noi nu le putem oferi acele momente de bine, adică timp de calitate, atenție 100% dacă bateria noastră este goală, dacă nu avem nevoile noastre împlinite.

Observă cum mintea ta fuge către diferite lucruri pe care le ai de făcut când stai cu copilul, cum consideri că nu ai suficient timp, mai trebuie să faci 100 de lucruri și intervine agitația, stresul. De acolo pleacă și alte emoții negative și nu avem răbdare, devenim nervoase și ne schimbăm comportamentul. Pentru copil este foarte importantă conexiunea emoțională care o are cu noi.

Mie mi s-a întâmplat asta. Și am conștientizat că nu este bine, nici pentru copil, nici pentru mine, deoarece apoi apare vinovăția și sentimentul că nu sunt suficient de bună.

De aceea eu cred cu tărie că cel mai frumos cadou pentru copil este ca tu să fii fericită, împlinită și să poți să-i oferi atenție, timp și iubire necondiționată.

Îți propun un exercițiu:

Dimineață, spune-i copilului tău că ai un cadou special pentru el, și anume că vei sta cu el măcar câteva ore să vă jucați ce dorește el și tu vei face ce spune el.

Este important să-i specifici că ești acolo doar pentru el, fără telefon, fără alte distrageri, 100% atenția ta este la ceea ce faceți împreună.

Observă-i reacția, observă dacă își dorește alte cadouri, observă cum primește această veste.

Renunță la așteptările tale pentru câteva ore și lasă-l pe copil să fie șeful, fă ce îți spune, observă ce cuvinte folosește, ascultă-l, doar ascultă-l fără să judeci în vreun fel ceea ce îți spune. Renunță la control pentru câteva ore!

Abia aștept să îmi împărtășești cum te-ai simțit în această experiență, ce conștientizări ai avut, dacă ți-a fost ușor, ce gânduri ai avut și ce ai descoperit nou în relația cu al tău copil!

 Duminică minunată!

Angela