Adriana, este mamă, este o persoană simplă și prietenoasă.

Este mămică, scriitoare și consilier holistic. Ea își dorește să ajute cât mai mulți oameni să descopere puterea evoluției conștiente pentru ca fiecare să trăiască o viață mai frumoasă și mai plină de semnificație.

Am rugat-o pe Adriana să ne răspundă la câteva întrebări din rolul de mamă.

Dragă Adriana,

1. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?

Cred că un copil își dorește cel mai mult atenția mamei sale și implicarea activă a acesteia în micile sale activități. Asta dacă vorbim de copiii până în 6-7 ani. După acestă vârstă copiii își doresc să fie ascultați mai mult și susținuți activ în proiectele pe care ei le inițiază. Sunt atât de creativi și dornici să experimenteze lumea, încât pare că nu reușim să ținem pasul cu ei. Dar clar, dorința lor constantă este cea de a se simți luați în serios, iubiți și susținuți în mod necondiționat.

2. Ce crezi că își dorește o mamă de la copil? Ce îți dorești tu ca mamă de la ai tăi copiii?

Eu sunt într-un proces de educare a așteptărilor pe care l-am început acum câțiva ani. De ce? Pentru că noi mamele, avem destul de multe așteptări de la copiii noștri. Da, îi iubim și susținem, ne dorim să fie sănătoși, să crească adulți împliniți și maturizați emoțional, însă în mod constant proiectăm asupra lor anumite așteptări. Prin asta am trecut și eu. Când mi-am dat seama câte limitări am și câte dintre acestea le proiectez asupra copiilor, fără a fi mereu conștientă de ele, am început să mă educ mai serios în această privință. Am început să las temerile și limitele mele deoparte, pentru a permite copiilor să fie mai mult “ei” și mai puțin “eu”. Noi mamele, vrem tot ce e mai bun pentru copiii noștri, însă din dorința de a-i proteja, uneori ajungem să le transmitem tot felul de limitări, care sunt ale noastre, nu ale lor.

3. Care crezi că este cea mai frecventă greșeală pe care o face mama în relație cu copilul?

Cred că cea mai frecventă greșeală pe care o poate face mama, e să se compare pe sine cu alte mame și să își compare copilul cu alți copii. Fiecare mamă e unică, la fel și fiecare copil. În era aceasta a digitalizării, când fiecare poate întreține o anumită imagine pe rețelele de socializare, e atât de ușor să lunecăm pe panta înclinată a comparațiilor. Tu mămico, ești minunată așa cum ești! Știm că faci tot posibilul pentru a fi cea mai bună mamă, în fiecare zi. Copilul tău e la fel de minunat și are darurile lui. Dacă nu e bun la matematică, poate se pricepe de minune să deseneze sau să cânte. Nu îl compara, ci caută să îi susții pasiunea.

4. Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul? Care a fost cea mai mare frică a ta în rolul de mamă?

Că nu fac destul. Că nu sunt destul de bună… și aceste două temeri cred că sunt destul de comune în rândul mămicilor. Avem impresia că oricât ne-am strădui, tot nu am fost suficient de răbdătoare, tot ne-am enervat sau nu am gestionat o situație suficient de bine. Însă orice greșeală se poate repara, am învățat asta. Când realizez că greșesc, îmi cer iertare copiilor și le explic că îmi doresc să fiu mai atentă și implicată pe viitor. Chiar îi invit să îmi atragă atenția dacă cumva îi supăr sau dacă nu reacționez pe placul lor în diferite situații. Și funcționează.. Mă bucur să îi văd cum își iau rolul în serios și au curajul să vorbească, să spună tot ceea ce simt ei.

5. Crezi că o mamă trebuie să se educe, să facă cursuri de parenting pentru a reuși să crească un copil echilibrat?

Educația sau auto-educația ar trebui să facă parte din viața noastră mereu. Ea nu se termină niciodată. Și da, cursurile de pareting pot ajuta, dar mai înainte de toate trebuie să căutăm acel specialist care să ne ajute să conștientizăm limitările noastre. Eu cred că prin lecțiile de parenting, sau cel puțin din ce am văzut la noi în țară, se încearcă să se obțină metode de cooperare cu copiii, să se ofere tehnici pentru a-i face mai ascultători și mai implicați în a face ceea ce le cerem. Dar cred că defapt încercăm să reparăm ceva ce e perfect… Ei sunt minunați, liberi, dornici să se exprime, iar dacă noi am ajuns să fim deranjați de comportamentul lor, e clar că undeva lucrurile ne-au scăpat de sub control. Da, avem nevoie de lecții de parenting, dar care să ne ia și pe noi la verificat sau reparat. E nevoie să ne vindecăm pe noi, înainte de a crede că e ceva în neregulă cu copiii. Vrem cooperarea lor, vrem sa nu facă crize de furie, vrem să nu ne facă de rușine în magazin, dar e clar că undeva noi am scăpat lucrurile de sub control, iar provocările pot veni și din relația noastră cu părinții, relație nevindecată încă din copilărie.. O recomand cu drag pe dr. Shefali. Are o perspectivă foarte frumoasă cu privire la parenting și la armonizarea relației dintre părinți și copii. De la noi din țară îl citesc deseori pe domnul Florian Colceag. Nu predă lecții de parenting, însă are niște idei și teorii extraordinare despre copii șipotențialul lor.

6. Crezi că există un secret pe care să îl urmăm pentru a avea o relație armonioasă cu ai noștri copii? Dacă există, care este secretul?

Singurul secret e iubirea manifestată în mod necondiționat. Iubirea fără condiționări sau așteptări, ci cu multă afecțiune, prezență și suținere pentru copil, face minuni.

7. Ce resurse și instrumente ne recomanzi pentru a deveni mame echilibrate?

La prima vedere, când spui mamă parcă e în antiteză cu echilibrul. Cine e mamă, deja vizualizează nopțile nedormite, momentele de panică atunci când e copilul bolnav, solicitările lui, nemulțumirile lui, etc. Însă la fel ca o operă de arta, și rolul de mamă se modelează și rafinează în fiecare zi. Devenim mai înțelepte și mai echilibrate atunci când înțelegem că nu deținem controlul așa cum ne-am dori. Ce mai putem face ca să avem un soi de echilibru este să ne alocăm timp de răsfăț, măcar o dată pe săptămână: să facem o baie cu spumă, să bem un pahar de vin și să savurăm un film cu partenerul după ce adorm copiii, să mergem la plimbare, chiar dacă atunci când plecăm de lângă copii ne apucă ditamai dorul de ei… E foarte important momentul de răsfăț săptămânal pentru că ne ține departe de tot felul de frustrări neconștientizate. Alte resurse: TED Talk-uri, video-uri inspiraționale, o muzică ce ne place, un ulei esențial difuzat în cameră… sau orice altceva ce ne induce o stare de liniștire și echilibru.

8. Cum ai descrie într-o frază „mama împlinită și fericită?

Mama fericită și împlinită e acea mamă care se împacă cu gândul că nu va fi niciodată perfectă, dar care caută zi de zi să le ofere copiilor o iubire la fel de pură și necondiționată precum o primește din partea copiilor ei.

Mulțumesc mult Adriana, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes! 

Pe Adriana o găsești pe www.adrianaroman.ro

Să ne fie de folos!

Angela