Ana Bâtcă,este o persoană deosebită, o profesionistă, care face lucrurile cu o pasiune uimitoare.

Este mamă, trainer, coach, NLP master, este CoFondator la Centrul de Parenting din România.

Am rugat-o pe Ana să ne răspundă la câteva întrebări să înțelegem cât de important este rolul nostru de mamă în viața copilului,  ce să facem ca să creștem copii echilibrați.

Dragă Ana,

1. Care este principala regulă pe care ar trebui să o urmeze mama pentru a crește un copil echilibrat?

Dacă ar fi să aleg o singură regulă, aceasta ar fi păstrarea propriului echilibru interior. Și pentru mamă provocarea de a-și păstra echilibrul este mai mare decât pentru tată, din cauza faptului că nașterea unui copil scade stima de sine a mamei pentru cel puțin trei ani, după cum arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tilburg, din Olanda.

Odată cu venirea pe lume a copilului, femeia dobândește un nou rol, cel de mamă, și este pusă în situația de a-și recrea întregul univers în care funcționează și acționează. Tocmai din acest motiv, multe femei iau decizii radicale după naștere, cum ar fi să renunțe la fostul job sau să înceapă ceva pe cont propriu.

2. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o face mama în relație cu copilul?

În mod ironic, cele mai frecvente greșeli pe care le fac mamele în educația copiilor lor au la bază cea mai bună și nobilă intenție, cea de a crește un copil sănătos, echilibrat și capabil să aibă succes în viață. Având pe fundal această dorință și crezând că ea se poate îndeplini doar într-un singur mod, cel cunoscut de ele, de multe ori, mamele ajung să-și forțeze copiii să se schimbe, fără să vadă individualitatea lor, potențialul. Așa apar criticile, neacceptarea, pedepsele, recompensele, lipsa de conectare, lipsa de încredere, care toate afecteaza relația mamă-copil.

3. Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul?

Mamele au multe frici. Probabil, fiecare dintre mame are câte o frică mai mare, de aceea nu aș putea generaliza. Însă, din experiența mea de lucru cu mamele în programe și workshopuri online, offline și în ședințe individuale, printre cele mai mari temeri ale mamelor se numără:

  • Teama că cel mic s-ar putea îmbolnăvi
  • Teama că nu va fi acceptat de ceilalți copii și că nu se va integra în colectivitate
  • Teama că va lua note mici la școală, că nu va putea intra la un liceu bun și nu va reuși în viață
  • Teama că va crește egoist și egocentric
  • Teama să nu devină dependent emoțional de ea sau de alte persoane
  • Teama să nu devină o persoană violentă
  • Teama să nu fie timid, lipsit de curaj sau laș

Și lista poate continua.

4. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?

Un copil își dorește cel mai mult de la mama lui să o simtă prezentă, să o simtă alături de el conectată, să simtă că este iubit necondiționat de ea, că este acceptat necondiționat de ea și că oricând și oricât i-ar fi de greu, se poate întoarce în brațele mamei pentru a-și vindeca rănile trupului sau ale sufletului, după care să poată ieși din nou în lume să-și ducă mai departe bătăliile. De asemenea, un copil are nevoie să-și vadă reflectate în ochii mamei calitățile, talentele, potențialul, părțile frumoase, adică lumina din el, astfel încât să i-o potențeze și să-l ajute să-și manifeste potențialul cu care a venit pe această lume.

5. Poți să ne dai trei sfaturi prin care să-i oferim copilului ceea ce își dorește, referitor la răspunsul de mai sus?

Iată 3 acțiuni care să te ajute să ai un copil fericit:

1. Fă-ți timp cel puțin 15-20 de minute pe zi să petreci cu copilul/ cu fiecare dintre copiii tăi, într-o stare de prezență, departe de telefon, de tabletă, de televizor sau de calculator și departe de gândurile și grijile tale. Pune-ți gândurile pe pauză în acele minute și poți face asta deoarece știi că, la final, le vei regăsi așa cum le-ai lăsat. Este timpul vostru de conectare, în care copilul simte că își umple rezervorul interior cu iubirea ta.

2. Întotdeauna, orice s-ar întâmpla, tratează-ți copilul cu respect. Privește-l ca pe o persoană cu individualitate proprie, cu gândire proprie, cu propriile abilități și talente, care merită tot respectul tău. În felul acesta, vei evita criticile și alte manifestări umilitoare și jignitoare la adresa lui.

3. Nu uita niciodată că și al tău copil, la fel ca oricare persoană, face cel mai bun lucru de care este capabil, în fiecare moment al vieții lui, cu resursele pe care le are. Având acest lucru în permanență în minte, vei ști că, inclusiv atunci când a făcut ceva ce consideri nepotrivit sau deplasat, copilul a avut o intenție bună în spate. Și doar acest gând te va ajuta să-i vorbești diferit și să te comporți diferit cu copilul

6. Ce resurse și instrumente recomanzi pentru a deveni o mamă echilibrată?

Pentru ca o mamă să devină echilibrată, are nevoie în primul rând să facă o curățenie serioasă în viață și în minte. Asta presupune să facă introspecție, să se observe mai mult, să afle care sunt convingerile care o ajută să evolueze și care sunt cele care o împiedică; înseamnă să fie sinceră cu ea însăși, pentru a afla ce își dorește, ce o împlinește, ce o face fericită și să aibă curajul de a alege acest drum, știind că, pentru a avea copii fericiți, este nevoie ca mai întâi ea să fie fericită.

Pentru că lucrul cu sine nu este atât de ușor de unul singur, le recomand cu drag mamelor să apeleze la specialiști – coach, terapeut, psiholog, psihoterapeut, în ședințe individuale sau în cadrul unor cursuri. De asemenea, e important să citească diferite cărți de dezvoltare personală. Un alt instrument simplu, la îndemână și gratuit sunt comunitățile, așa cum este comunitatea Centrul de Parenting – unde mamele pot cunoaște alte mame la fel ca ele, pot vorbi despre provocările lor și pot găsi împreună soluții.

7. Cum ai descrie într-o frază mama echilibrată”?

O mamă echilibrată este o mamă care are grijă de ea însăși, din toate punctele de vedere, având, astfel, energie și bucurie pentru a le oferi copiilor și partenerului, este o femeie care contribuie prin ceea ce face la binele acestei lumi și care se simte împlinită ca persoană fără a pune propria împlinire pe umerii copilului. Este o mamă conștientă, prezentă și fericită!

Mulțumesc mult Ana, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes!

 Pe Ana o găsești pe www.centruldeparenting.ro

Să ne fie de folos!

Angela