Cristina Oțel este mama a doi copii, Alex și Sara, a devenit antreprenor din dorința de a fi mai prezentă în viața lor. Lucrează de peste 11 ani în domeniul dezvoltării personale, mai întâi ca și trainer, iar mai apoi ca și coach, clienții ei fiind oameni care vor să se (re)conecteze cu ei înșiși și să își transforme viața.
Am rugat-o pe Cristina să ne răspundă la câteva întrebări din rolul de mamă și din experiența profesională
1. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?
Să simtă că e văzut, acceptat și iubit așa cum este, chiar dacă e diferit de imaginea pe care mama și-a închipuit-o.
2. Care este din punctul tău cea mai frecventă greșeală pe care o face mama în relație cu copilul?
Dacă există o greșeală anume pe care mamele o fac mai des decât pe altele nu știu care e. Dacă mă gândesc însă la cliente de coaching care au adus în sesiunile noastre provocări legate de relația cu copiii lor pot spune că dinamica dintre ei s-a îmbunătățit semnificativ atunci când mamele au ieșit din mentalitatea de victimă, au întors oglinda către ele și s-au uitat la ce pun ele în această relație. Cu alte cuvinte, o greșeală pe care o putem face este să punem toată responsabilitatea calității relației pe umerii copilului.
3. Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul?
Oricare ar fi cred că e important să înțelegem ce ne transmite frica respectivă. Ce stă în spatele ei? Ce putem face cu informația respectivă?
4. Care a fost cea mai mare frică a ta în rolul de mamă?
Să nu fiu o mamă suficient de bună pentru copiii mei. Să nu greșesc în așa măsură încât să nu poată fi reparat. Să nu îi dezamăgesc. Să pot fi necondiționat acolo pentru ei. Și toate vin dintr-un not good enough personal.
5. Crezi că o mamă trebuie să se educe, să facă cursuri de parenting pentru a reuși să crească un copil echilibrat?
Cred că orice părinte are datoria – față de el însuși și față de copilul său – să aibă o relație bună cu sine, să se cunoască, să se înțeleagă, să vindece ce e de vindecat. Fără să devenim conștienți și să luăm măsurile care se cer nu vom face altceva decât să perpetuăm greșelile, traumele, tiparele din propria copilărie. Cursurile atent alese, conferințele, cărțile, coaching-ul, terapia, vorbitul cu o prietenă – toate pot ajuta dacă sunt urmate și de acțiuni concrete.
6. Crezi că există un secret pe care să îl urmăm pentru a avea o relație armonioasă cu ai noștri copii? Dacă există, care este secretul?
Aș zice că nu e neapărat despre secrete sau rețete. Continuând pe ideea de mai înainte, aș zice că e vorba despre asumare și despre a pune osul la treabă.
7. Ce resurse și instrumente ne recomanzi pentru a deveni mame fericite și echilibrate?
Orice combinație de metode care vă fac inimile să cânte de bucurie, care vă relaxează, care vă ajută să creșteți pe interior. Mie îmi sună bine acum un cocktail de somn, citit și liniște. Peste câteva zile s-ar putea să fie unul de râs, joacă și stat în natură. Cred că depinde de cel puțin două lucruri: cum definim fericirea și echilibrul (Ce trebuie să se întâmple ca să ne simțim fericite și echilibrate?) și conștientizarea a unde ne aflăm acum (Ce nevoi nesatisfăcute avem în perioada asta?).
8. Cum ai descrie într-o frază „mama împlinită și fericită”?
O femeie care, deși e mamă (și asta îi ocupă foarte mult timp), nu uită să aibă grijă de ea însăși și de nevoile ei. Nu le putem umple copiilor rezervorul de bine dacă al nostru este gol.
Mulțumesc mult Cristina, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes!
Pe Cristina Oțel o poți urmări pe blogul ei personal și pe site-ul Soul Bloom.
Să ne fie de folos!
Angela