Daciana Loi este o femeie deosebită, soție și mamă, profesoară de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiei (TIC) în cadrul Liceului Teoretic ”Octavian Goga” din Huedin și în timpul liber este mamă pentru aproximativ 70 de copii din cadrul Asociatiei Umanitare “Dreptul la viață” Huedin.

Am rugat-o pe Daciana să ne răspundă la câteva întrebări din rolul de mamă în special, fiind mamă pentru atât de mulți copii.

Dragă Daciana,

  1. Cum este să fii mamă pentru atât de mulți copii?

A fi mama este, oricum, ceva nobil, ceva sfânt, ceva divin. A fi mama pentru atât de mulți copii este o bucurie împletită cu recunoștintă că Dumnezeu m-a ales pe mine pentru asta, dar și o responsabilitate asumată cu drag.

  1. Cât de important este rolul mamei în viața copilului?

Vizitând lunar atât de mulți copii din familii defavorizate (unii au mama lângă ei, alții sunt orfani sau părăsiți de mama), observ tristețea-sentiment comun la copiii fără mamă. Cei care o au pe mama, indiferent de greutațile materiale ale vieții, sunt fericiți. De fiecare dată când „adoptăm” în marea noastră familie un copil fără mamă, când îi vedem tristetea ne propunem ca ţel principal să îl facem să zâmbească. Şi….reuşim.

  1. Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul?

Care a fost cea mai mare frică a ta în rolul de mamă?

Dacă mă refer la mamele cu copii pe care le vizitez, cea mai mare frică a lor este „să nu-mi ia statul copiii, doamnă”. Deşi sunt cu lipsuri materiale, au demnitate, îi iubesc şi îi doresc lângă ele.

Cea mai mare frică a mea ca mamă e legată strict de sănătatea copilului meu. Eu şi fiica mea avem o relaţie foarte strânsă, o relaţie de prietenie.

  1. Ce își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?

Braţe care să îl cuprindă, timp să îi acorde şi prezenţa ei în viaţa copilului.

  1. Poți să ne dai câteva recomandări prin care să-i oferim copilului ceea ce își dorește, referitor la răspunsul de mai sus?

Fiecare copil are nevoie să plângă, dar când știe că mama e acolo cu brațele deschise, plânsul e mai lin, mai ușor. Am început să mă „împrietenesc”  cu fiica mea povestindu-i despre mine copil, adolescent, tânără. Mă asculta și își dorea să îmi spună și ea framântările ei, zbaterile ei, bucuriile ei. Toate acestea au necesitat timp din partea mea, timp pe care îl împart între ceilalți copii și familie.

  1. Crezi că o mamă trebuie să se educe, să se vindece de emoțional, pentru a reuși să crească un copil echilibrat?

Cu siguranță. Până când în sufletul mamei nu va fi liniște, nu va fi pace sufletească, copilul nu va fi echilibrat. O mamă care se iubește pe sine transmite iubire, primește iubire.

  1. Cum pot mamele să își susțină copiii în general, dar mai ales dacă nu au posibilități financiare?

Cu foarte multă iubire. Și o spun în cunoștință de cauză, cu toată convingerea. Am întâlnit mame care se culcau de multe ori flămânde, dar cu puiul sătul în brațe. Am întâlnit mame care mergeau la munca prin sat cu puiul lor în brațe. Iar puii erau fericiți.

  1. Ce resurse și instrumente recomanzi pentru a deveni o mamă împlinită și fericită?

 „Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru” – Platon

Faceți cât mai mult bine și o să vă fie bine!

  1. Cum ai descrie într-o frază „mama împlinită și fericită”?

O mama care se iubeşte pe sine, îi iubeşte şi pe ceilalţi. Începeţi cu asta.

Dragă Daciana îți mulțumesc mult pentru acest interviu, te felicit pentru tot ce faci și îți doresc mult mult succes.

Dragă mamă, care citești acest interviu, dacă vrei să oferi bucurie, speranță și o viață mai bună acestor copii(din cadrul Asociatiei Umanitare “Dreptul la viață” Huedin) poți face o donație în conturile de mai jos:

Cont Euro: RO97BTRLEURCRT0282041001

Cont RON: RO50BTRLRONCRT0282041001

Titular cont: Asociatia Umanitara “Dreptul la viata” Huedin

Activitatea Asociației o puteți urmari pe pagina de facebook Asociatia Umanitara “Dreptul la viata” Huedin, pe web www.dreptullaviata.ro sau în cadrul grupului creat, adresa grupului fiind urmatoarea:
Crăciunei şi Crăciuniţe

Să ve fie de folos!

Angela