Daniela Irimia este mamă și soție, trainer de dezvoltare personală, antreprenor și scriitor.

Este o femeie care vrea să ajute și alte femei să se dezvolte și face asta prin proiectul „Femeia Independenta„ și prin cursuri de dezvoltare personală.

Am rugat-o pe Daniela să ne răspundă la câteva întrebări să înțelegem cât de important este pentru copil să aibă o mamă independentă.

Dragă Daniela,

1. Ce reprezintă independența pentru o mamă din punctul tău de vedere?

Independența pentru o mamă, ca pentru orice om, reprezintă capacitatea de a fi autonom, de a decide ce este bine pentru el, de a face alegeri conform propriilor lui valori. Pentru mine, independența a căpătat valențe și mai profunde de când sunt mamă. Deși nu mai am libertatea de a-mi face programul așa cum vreau eu, pentru că în agenda mea programul și nevoile copilului primează, am înțeles că alegerile pe care le fac sunt totuși bune pentru mine. Și sunt bune pentru mine căci îmi răspund valorilor personale precum iubirea si respectul.

O mamă independenta se respectă pe ea, se iubește și se valorizează. Poate în caz de nevoie să se descurce singură, și își poate susține și proteja copilul indiferent de ce se întamplă în jurul lor.

2. Cât de important este pentru un copil să aibă parte de o mamă independentă? 

Este foarte important pentru că așa învață și el să fie un om independent. Învață să fie un om fericit și împlinit. Învață să se descurce în orice situație. Întelege că viața lui este responsabilitatea lui. Că fericirea lui este responsabilitatea lui, și tot așa…

Un copil cu o mamă independenta emoțional, rațional și financiar va deveni un om independent. Și cred ca asta își dorește fiecare mama.

3. Care este principala regulă pe care ar trebui să o urmeze mama pentru a fi independentă?

Nu aș spune regulă… Nu cred în reguli. Susțin însă că a trăi conform propriilor tale valori iți oferă independență și fericire. Apoi mai este important să fie și independentă financiar. Să nu depindă de banii soțului. Niciodată nu știi ce se poate întampla. Așa că mi se pare esențial să caștige banii ei și să aibă economii pentru a se putea întreține pe ea si pe copilul ei.

4. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac mamele în ceea ce privește independența lor personală?

Uită de ele! Femeile când devin mame, de cele mai multe ori uită că au și ele nevoi, dorințe, visuri….. Și ajung să se „sacrifice” pentru copii și familie. Își pierd independența pentru că se pierd pe ele. În primii 2-3 ani din viața copilului nu e așa „grav”, însă când te trezești că îți pleacă copilul la școală și tu nu mai știi cine ești, ce vrei și ce poți, deja riscul de dependență emoțională de copil este mare. Și vine la pachet cu dependența financiară de soț…. Ceea ce atrage dupa sine scăderea încrederii în propria persoană. Ceea ce face și mai grea „reluarea” unui vieți independente și împlinite.

5. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?

Orice copil își dorește ca mama lui să petreacă timp eu el! Să-l iubească necondiționat, să aibă încredere în el și să-l ajute să se dezvolte, ca apoi să devină un om independent. Ce am descoperit eu însă, este că putem oferi iubire necondiționată atunci când ne iubim pe noi necondiționat.

Ne învățăm copilul să aibă încredere în el dacă noi avem încredere în noi.

Ne învățăm copilul să se dezvolte dacă noi ne dezvoltăm.

Copiii fac ceea ce văd și simt la parinții lor. Nu le putem cere copiilor ceea ce noi nu avem și nu le putem arăta.

6. Poți să ne dai trei pași pe care să îi urmeze mama astfel încât să fie o mamă independentă?

Nu. Pentru că fiecare mamă are particularitățile ei. Și drumul spre independență diferă de la om la om. În linii mari, cu riscul de a mă repeta, este esențial să ne cunoaștem valorile personale și să alegem în funcție de ele. Nu în funcție de ce ne dictează societatea, sau șeful sau soțul. Dacă pentru o femeie principala valoare este „cariera”, atunci va fi fericită și împlinită să se întoarcă la job la câteva zile după ce a născut. Pentru alta, care are ca valoare familia, a fi fericită și împlinită înseamnă să petreacă cât mai mult timp cu copilul și poate își va schimba job-ul astfel încât să caștige timp liber pentru a-l petrece cu familia. Ambele variante sunt bune, atâta timp cât răspund nevoilor și valorilor personale.

7. Ce resurse și instrumentene  ne recomanzi pentru a deveni mame independente?

Mai degrabă sunt resurse pentru dezvoltare personală, pentru că apoi vine și independența, dacă ne-o dorim.

Recomand meditația pentru autocunoaștere și pentru o viață conștientă.

Recomand lectura, de orice natură!

Recomand practicarea recunoștinței pentru a ne bucura de viață, așa cum este ea în fiecare moment.

Recomand activități diverse pentru a ne dezvolta și a ieși din zona de confort.

8. Cum ai descrie într-o frază “mama independentă “?

Mama independentă este mama echilibrată, fericită cu ea însăși și care își asumă pe deplin fiecare din rolurile sale: femeie, mamă, soție, fiică, soră, și bineînțeles, cariera pe care o are.

Mulțumesc mult Daniela, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes!

 Să ne fie de folos!

Angela