Irina Vasilescu este antrenor de fericire, trainer, autor, profesor de limbi străine și, nu în ultimul rând, mamă.

Am rugat-o pe Irina Vasilescu să ne răspundă la câteva întrebări ca să înțelegem cât de important este pentru copil să aibă o mamă fericită.

Dragă Irina,

1. Ce reprezintă fericirea pentru tine în rolul de mamă?

Din rol de mamă, fericirea este tocmai rolul în sine: bucuria de a avea un copil, de a ocroti, de a înduma, proteja și de a vedea, în fiecare zi, cum „mlădița” ta crește si devine o personalitate, o ființă cu propriile pasiuni, dorințe, visuri.

2. Cât de important este pentru un copil să aibă parte de o mamă fericită?

Din punct de vedere emoțional, până la vârsta de șapte ani, copilul este conectat la energia mamei 100%. Cu alte cuvinte, dacă mama este vesela, copilul va fi la fel. Dacă mama este tristă, copilul va „citi” și prelua întocmai acea emoție. Prin urmare, daca ne dorim copii veseli, sănătoși și fericiți este nevoie să fim noi, ca mame, în primul rând echilibrate și fericite.

3. Care este principala regulă pe care ar trebui să o urmeze mama pentru a fi fericită?

Să aibă grijă de ea. Să se pună pe primul loc în viața ei (oricât de contra-intuitiv sună această idee pentru toate mamele care sunt obișnuite sa pună copilul/copiii pe primul plan). Cu alte cuvinte, mama merită să aibă grijă de energia ei, de starea ei de bine și de sănătate, să se asigure că se simte împlinită și că, atunci când are nevoie de ajutor, îl solicită negreșit.

4. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac mamele în ceea ce privește fericirea lor personală?

Uită de sine și se „dăruiesc” 100% familiei, crezând că astfel îi ajută și îi servesc pe ceilalți. Capcana este următoarea: atunci când dăruiești mereu din energia și timpul tău, fără a avea grija să te reîncarci, la un moment dat nu mai ai ce sa dăruiești, pentru ca nu mai ai nici energie, nici motivație, nici bucurie. Iar rezultatul va fi că întreaga familie va avea de suferit, pentru ca nu vei mai putea sa ai grija de cei dragi. Cu alte cuvinte, „sacrificându-te” pentru familie, de fapt, îi sacrifici pe ei pentru că, mai devreme sau mai târziu, nu vei mai putea fi alături de ei cu bucurie, veselie, răbdare, acceptare.

Faimoasa replică a unor mame: „m-am sacrificat pentru voi”, este o victimizare ilogică, din moment ce ajungi sa reproșezi celor dragi faptul că tu, ca mama, nu ai știut să ai grija de propria persoana.

5. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?

Să fie fericită, veselă, bucuroasă, să îi ofere încrederea ei și timpul ei.

6. Poți să ne dai trei pași pe care să îi urmeze mama astfel încât să fie fericită și împlinită?                                                              

– Ai grijă de tine: de corpul tău, de sănătatea ta, de alimentația și timpul de odihnă, de emoțiile tale, de pasiunile tale, de viața ta socială, de relația cu tatăl copilului. Atunci când relația de cuplu nu este echilibrată, nici mama, nici copilul nu pot fi echilibrați.

-Cere ajutor atunci când ai nevoie.

-Petrece timp de calitate cu copilul tău, cantitatea este mai puțin importantă. Trăiește fiecare zi alaturi de copilul tău ca pe o minune care este în permanentă schimbare. Prețuiește fiecare clipa, pentru că timpul zboară foarte repede.

7. Ce resurse și instrumente  ne recomanzi pentru a deveni mame fericite și echilibrate?

Resursele sunt ceea ce ne face bine fiecareia dintre noi: o muzică bună, daca muzica te binedispune sau te relaxează, o întalnire cu prietenele, daca socializarea te ajuta să te reincarci energetic, conectarea cu natura, dacă asta îți place, o carte buna, o cafea/ un ceai aromat, o meditație, o plimbare, un curs de dezvoltare personala, sesiuni de coaching, o vacanță sau un weekend fară copil/copii ca să ieși din rutina zilnică.

8. Cum ai descrie într-o frază “mama fericită “?

O mamă fericită este o mamă care are deplină încredere în ea și în copilul ei, are un control emoțional bun și are ariile importante din viața echilibrate: sănătatea și vitalitatea, relația de cuplu și relațiile de familie, timp pentru propriile pasiuni, carieră, aspectele financiare ale vieții, evoluția personală.

Mulțumesc mult Irina, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes!

Pe Irina o găsiți pe www.irinavasilescu.ro

De asemenea vă recomand cu drag cărțile Irinei “ Fii fericit acum” carte care ne învață cum să găsim fericirea în fiecare moment din viața noastră.

Și cărțile de povești pentru copii: “Aventurile lui Fugărici în ajun de Craciun” “Aventurile Zânei Dovlecel și alte povești din Poiana Soarelui

Să ne fie de folos!

Angela