Laura Calous este o femeie împlinită și fericită, mamă a doi baieți minunați, dascal de meserie și de suflet, în prezent este life coach și este pasionată de mandale și floarea vieții, de feminitate și uleiuri esentiale.

Am rugat-o pe Laura să ne răspundă la câteva întrebări din rolul de mamă.

Dragă Laura,

1. Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?

 Pot să spun cu mâna pe inimă că un copil își dorește cel mai mult ca mama lui să fie fericită, și cu asta spun totul. Dincolo de acest cuvânt, într-un sens sau în celălalt, se pot spune multe, și gradele de fericire sunt foarte diferite, dar să nu uitam nici o clipă că întotdeauna copilul simte când mama lui este fericită, chiar dacă ea se află la mii de km distanță. Nu poți minți copilul, așa că nu ai de facut decât „să te străduiești din răsputeri” să fii fericită.

2. Ce crezi că își dorește o mamă de la copil? Ce îți dorești tu ca mamă de la ai tăi copii?

Unul dintre avantajele de a fi mamă foarte tânără este că crești odată cu copiii tăi. Așa a  fost și cazul meu. Și cum eu îmi doresc dintotdeauna libertatea de exprimare, liberatea de mișcare, la fel am dorit și pentru copiii mei. I-am învățat întotdeauna lucruri diferite pentru ca ei să devină cât mai liberi, independenți și să nu depindă de mine.

Metaforic vorbind „le-am dat aripi să zboare”. Îmi doresc mereu să îi văd liberi, capabili să ia decizii și să nu aibă frici.

3. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o face mama în relație cu copilul?

Din experiența de mamă și de dascal ( 13 ani de învățământ) pot să afirm că cea mai frecventă greșeală este hiper-protecția.

4. Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul? Care a fost cea mai mare frică a ta în rolul de mamă?

Mamele se tem că nu e niciodată suficient ceva pentru puiul lor, și de aici vine super protecția, chiar sufocarea. Echilibrul este cheia. Și să nu uite că dacă mama e bine , automat și copilul e bine.

Frica mea…era la vremea aceea de soț. Da, frica de soț, și nu frica de agresiune fizică ci o frică de privirea rece și de cuvintele ascuțite. Era poate ceva foarte greu de înțeles, dar problema este că acea frică s-a transmis copiilor. Eu am uitat-o după ani, deoarece am ales sa plec din acea casnicie, dar copiii nu au uitat-o și asta mi se pare și mai grav. Și culmea este că nu era un om rău, era un om bun în fond, dar ceva din noi nu era compatibil. La vremea aceea nu știam cum să gestionez acele trăiri. Cu siguranță că un bun dialog ar fi rezolvat multe, o sesiune sau doua de coaching mi-ar fi lamurit multe neînțelegeri, dar atunci existau foarte multe necunoscute în mintea mea, puțină experiență ( eram mult prea tânără)  și nu am găsit, nici nu am știut să cer ajutor de specialitate. Deși se spune că timpul le rezolva pe toate, nu prea este așa, iată că după mai bine de 15 ani încă simt acele momente penibile de „frica de apostrofări” – soluția este să le rezolv acum, niciodate nu este prea târziu. „Acum” însemnând momentul prezent, acum când fiecare ia decizia personală.

5. Crezi că există un secret pe care să îl urmăm pentru a avea o relație armonioasă cu ai noștri copii? Dacă există, care este secretul?

E foarte simplu în esență să ai relații armonioase, în primul rând să fii în armonie cu tine însăți. Asta asigură un cuplu armonios și când părinții sunt fericiți și în armonie, copiii nu mai au frici de nici un fel.

E important ca femeia să știe că ordinea în viața ei este așa: locul 1 este ea însăși, locul 2 este partenerul (soțul ) de viață și locul 3 aparține copiilor.  Asta este ordinea universală, nu e inventată de mine. Dar din experiență știu că doar așa copiii sunt liniștiți și în armonie cu parinții, când aceste legi universale sunt respectate.

6. Ce resurse și instrumente ne recomanzi pentru a deveni mame fericite și echilibrate

Știu că mămicile sunt prin definiție extrem de ocupate și aproape „niciodată nu au timp”. Aș vrea să le traduc ce înseamna acest „nu am timp pentru corpul nostru, înseamnă „ tu nu exiști”…

Daca vrei cu adevarat să exiști pentru copiii tăi e musai să te gândești la tine și să îți acorzi minim o ora pe zi doar pentru tine, oră în care să faci lucruri sau acțiuni ce te fac fericită.

7. Cum ai descrie într-o frază „mama împlinită și fericită?

O mama fericită și împlinită este o femeie care are măcar o pasiune și care își dă voie să fie feminină. Feminitatea este o calitate de care nu trebuie să uite nici o mamă, chiar dacă are agenda încărcată.

Mulțumesc mult Laura, te felicit din suflet pentru tot ceea ce faci și îți doresc mult succes!

Pe Laura o găsești … www.lauracalous.com work in progress, și pe facebook https://www.facebook.com/LauraCalousLifeCoach

 

Să ne fie de folos!

Angela