Succesul în acest acest rol nu este decât un sentiment de bucurie și împlinire sufletească.
Mama care alege să se sacrifice pentru copil nu face decât să îi transmită acestuia o energie negativă, să îi pună practic un sac plin cu bolovani în spate pe care copilul îl va căra toată viața și nu va știi cum să fie fericit.
Fiecare persoană este responsabilă pentru fericirea ei. Nimeni nu este dator să ne aducă fericirea pe tavă, nici copilul, nici soțul, nimeni.
Noi înșine trebuie să știm ce dorințe avem și să purcedem singure la îndeplinirea lor să ne organizăm viața corespunzător.
Din experiența mea profesională, văd multe mame care renunță la fericirea lor din lipsă de organizare. Fac multe pentru ceilalți și aproape nimic pentru ele. Nu le ajunge timpul, energia, banii.
Pentru mine echilibrul înseamnă flexibilitate și asta nu înseamnă că trebuie să faci totul perfect. Din punctul meu de vedere trebuie să știi să îți organizezi lucrurile în funcție de priorități și în funcție de valorile tale.
O mamă care are grijă de ea, are grijă și de cei dragi
Am două sugestii care te ajută să ai grijă de tine și anume:
- Să ai grijă de timpul tău
- Să ai grijă de energia ta.
Organizarea timpului
Indiferent ce facem, noi consumăm permanent timp. Timpul pierdut este acela care trece fără ca noi să fi făcut ceea ce am fi vrut. Și avem senzația că cineva sau ceva ne fură timpul.
Ce se întâmplă de fapt: nu știm să ne organizăm, amânăm sarcini importante, nu știm să spunem nu, ne ocupăm de lucruri care nu ne stimulează etc
Ce poți să faci tu?
- Hotăraște tu ce faci și când faci, fixează-ți termene și nu lăsa nimic să te distragă de la planul tău.
- Spune-le celor din familia ta că ești doar nu om și că orice activitate are nevoie de timpul ei, nu ai super puteri să le faci pe toate.
- Deleagă și cere ajutor
- Renunță la multitasking.
- Fă activitățile într-o formă care să te stimuleze, să îți facă plăcere.
- Atenție la timpul petrecut pe rețelele de socializare, nu doar îl pierdem câteodată, dar ne și obosește mult, aici pierdem multă energie.
- Învață să spui NU
- Planifică-ți o rezervă de timp zilnic pentru ceva neprevăzut, dacă nu apare nimic, folosește-o pentru relaxarea ta.
Acestea sunt doar câteva recomandări, dacă le aplici în viața ta cu perseverență sunt sigură că îți vor aduce rezultate și vei știi cum să îți organizezi timpul. Cu toții dispunem de 24 de ore pe zi, depinde de noi cum ne împărțim și cum folosim acest timp.
Energia
Energia este cea mai valoroasă resursă a noastră, multa vreme am crezut că timpul este cea mai importantă resursă, dar mi-am dat seama că nu am nici o garanție ca voi avea suficientă energie pentru a face tot ce mi-am propus într-o zi. Fericirea, sănătatea și performanța sunt determinate de gestionarea corespunzatoare a energiei și fiecare gând, emoție, comportament al nostru are o consecința în ceea ce privește energia.
Să ai o viață echilibrată și armonioasă, să fii sănătoasă înseamnă să te bazezi pe cele patru surse de energie separat, dar legate intre ele:
ENERGIA FIZICĂ – este sursa de energie fundamentală, care alimentează viața. Cei mai importanți factori care reglează energia fizică sunt: respirația, alimentația, sportul, odihna.
ENERGIA EMOȚIONALĂ reprezintă abilitațile noastre emoționale. Este indicat să apelam la emoții pozitive, cum ar fi bucuria, provocarea, experiențe favorabile. Emoțiile negative rezultate din frica, furie, tristețe sunt toxice și este nevoie să învățăm să le gestionăm. Ele trebuie acceptate și gestionate corect, nu respinse.
ENERGIA MENTALĂ reprezintă gândirea, concentrarea la un lucru pentru o perioada de timp, este cea mai prețioasă resursa a creierului. Este ceea ce folosim pentru a ne organiza viețile. Energia mentală este alimentată de pregătirea mentală, vizualizarea, discuțiile pozitive cu sine, gestionarea eficientă a timpului si creativitatea.
ENERGIA SPIRITUALA este susținută de echilibrul dintre angajamentul fața de ceilalți și îngrijirea adecvată a propriei persoane. Ne oferă forța pentru acțiune, alimentează pasiunea, perseverența și angajamentul, este “ ceea ce așteaptă viața de la noi”.
Concluzie
Prin organizare planifică zilnic acțiuni prin care să ai grijă de energia ta, în funcție de nevoile tale. Fericirea ta depinde de tine. Nu mai amâna, și nu uita să faci toate astea cu iubire față de tine, cu blândețe, pas cu pas.
Poate nu o să îți iasă din prima, mai ales dacă nu ai fost obișnuită să faci asta, dar cu antrenament zilnic o să reușești.
Notează-ți chiar acum ideile pe care poți să le aplici începând din acest moment. Ține bilețelul cu tine și practică zilnic. Dă-mi un reply la acest mesaj și spune-mi ce idee ai ales să pui în practică.
Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să-l distribui!
Mulțumesc
Angela